Op woensdag 18 december zijn in hartje Amsterdam wel hele unieke hotels opgeleverd! Onder de gerenoveerde Jacob Catskade zijn in totaal 50 zogenaamde vishotels geplaatst om de aquatische ecologie in de grachten te bevorderen. De hotels zijn 3D-geprint van beton en bieden een onderkomen aan verschillende vissoorten. Het vishotel is in samenwerking ontworpen door Dura Vermeer, Neolithic en gemeente Amsterdam.
Ecoloog Isabelle van der Wiel van Dura Vermeer heeft in samenwerking met specialist natuurinclusief bouwen Jorine Noordman van gemeente Amsterdam verschillende vishotels ontworpen. De hotels zijn voorzien van holtes en gaten die schuil- en paaiplaatsen bieden aan specifieke vissoorten. Het hotel sluit niemand buiten, want dankzij de 3D-geprinte textuur bevat het vishotel een sterke en ruwe ondergrond waardoor het mogelijk wordt dat algen erop kunnen groeien en ook macrofauna zoals mosselen zich eraan kan hechten.
De rivierdonderpad
Deze specifieke vishotels zijn een primeur in Amsterdam en perfect afgestemd op de habitat van de Rivierdonderpad. De Rivierdonderpad is een inheemse bedreigde vissoort, beschermd volgens Europese richtlijnen, die steeds minder voorkomt door verlies van zijn habitat en verslechtering van de waterkwaliteit.
MONITORING
De komende periode worden de vissenhotels onder andere door middel van camerabeelden gemonitord zodat we kunnen zien wie de daadwerkelijke gasten zijn. Daarover later meer!
Dankzij deze vishotels is er ruimte om een hele populatie Rivierdonderpadden te huisvesten met elk hun eigen territorium. Ook is er in het hotel gedacht aan de paling en is er ruimte voor juveniele vissoorten.
Isabelle van der Wiel - Ecoloog Tweet